“SEO Öğrenmek: Başlangıç” başlıklı yazımı hazırlarken hem kendi kullandığım hem de başkalarının tavsiye ettiği bazı kaynaklara yer verdim. Herkesin aynı şeye ihtiyaç duymadığını fark ettiğimde ise daha işlevsel bir yazı yazmak geldi aklıma. Bloggerlar için SEO önerileri verdiğim bu yazı umarım işinize yarar.
1. Content is king.
Sürekli yeni içerik çıkarmak, her şeyi yazmak, sayıca fazla post yayınlamak sandığınız kadar doğru bir yöntem değil. Arama motorlarının görünenin arkasında çalıştığını ve crawl ederken sitenize giren biri gibi değil yapay bir zeka olarak davrandıklarını unutmamanız lazım. Sitenizde 50 makale olmasındansa insanların uzun uzun okuduğu, sosyal ağlarda paylaştığı, yorum yaptığı, güncel konularda yazılmış 10 makale olması daha iyi.
Evet, content is king, doğru. Ama işimiz content marketing ile SEO’yu birbirinden ayırmakla ve ikisine de uygun postlar hazırlamakla ancak başarılı olabilir. Yaratıcı, bilgi verici, paylaşılası ve sıkmayan içerikler yayınlamalısınız. Her hafta bir yazı yazacak vaktiniz yoksa daha uzun aralıklarla da olsa içinize sinen ve az önce bahsettiğim özellikleri taşıdığına inandığınız yazıları post etmelisiniz.
2. QS: Kalite Puanı
QS, yani kalite puanı, arama motorlarının sitenizi incelerken baktığı çeşitli kriterlere uygunluğunuza göre verdiği değerlendirme notu olarak görünebilir. Ne kadar kaliteli olduğunuz, sıralamalarda ne kadar yukarılarda çıkacağınız ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle bloggerlar için SEO yapılsın ya da yapılmasın kaliteyi arttırmak zorunluluktur diyebiliriz. AdWords tecrübesi olan blogger arkadaşlar konuya hakimdir, aynı mantık. Şimdi kısa kısa QS üzerinde etkili şeylerden bahsedelim. Tabii tam liste kimsede yok 🙂
Kalite puanımı neler etkiler?
- İçeriğin uzunluğu: Çok kısa içerikler arama motorları tarafından otomatik olarak yetersiz görünüyor diyebiliriz. Bu açıdan bakınca daha uzun içerikler daha çok bilgi verdiği, daha detaylı olduğu ve kullanıcının konuyla ilgili ihtiyaçlarını daha kapsamlı bir şekilde yanıtladığı için daha çok seviliyor. Abartmayalım ama yine de.
- Kaliteli kaynaklar: İçeriğin başka kaliteli kaynaklara yönlendirmesi arama motorlarının gözünde sizin içeriğiniz için de iyi bir izlenim yaratıyor. Sizin alanınızda ünlü bir blogdan kaynak göstererek yararlanmak sizi de bu alanı iyi bildiğiniz ve içerik üretirken geniş çaplı araştırmalar yaptığınızı gösterir.
- Medya içeriği: Fotoğraf, video gibi medyalarla anlattıklarınızı destekliyor olursanız ve bunlar da içeriğiniz gibi özgünlerse olumlu etkileri olur. Özellikle Google’ın gözüne girmek için YouTube’a yüklediğiniz bir videoyu burada linklemek kullanılan bir yöntemdir.
- Referanslar: Eğer sağlam kaynaklarınız, bol referansınız varsa iyi bir araştırma yapmış olduğunuz ve kullanıcılara yardımcı olduğunuz için arama motorlarınca üst sıralara yükseltilerek ödüllendirilirsiniz.
- Bounce Rate: Araştırdınız, süzdünüz, yazdınız, çizdiniz, yayınladınız. Kullanıcılar geldi ve uzun uzun sonuna kadar okudular yazınızı diyelim. İşte şimdi oldu! Eğer yüksek oranlarda hemen çıkış varsa yandınız demektir. Yetersiz, yalan yanlış, reklam dolu veya alakasız olduğunuzu düşünür arama motorları.
Yüksek Bounce Rate şikayetiniz varsa, “Landing Page Performansı Nasıl Ölçülür?” başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim. İlgili yazınız ya da sayfanız için düzenlemelere nasıl başlayacağınız konusunda yardımcı olabilir.
3. Başlık & Açıklama Optimizasyonu
Bloggerlar için SEO yapmanın en keyifli yanlarından biri yapılan içeriğe uygun bir başlık belirleyip, sonrasında o başlığın arama motorlarında tık tık yukarı çıktığını izlemektir.
Başlık & açıklama optimizasyonunu nasıl yaparım?
- Alakalı keywordler seçerek yazdığınız içerik hakkında sinyal vermelisiniz.
- Açıklama kısmında da yine bu seçtiğiniz kw’e yer vermelisiniz.
- Açıklama kısmını hazırlarken yazıyı kısaca özetlemelisiniz. Armaa motorları ve sosyal medya paylaşımlarında düzgün görünmenin yanı sıra SEO açısından da faydasını görürsünüz.
- Hazır açıklama yazarken ilgi çekici, kısa bir bilgi veren bir şeyler yazarsanız CTR’ınız da artar. CTR uzun vadede SEO için önemli olacaktır.
- Başlığınızı 55-60, açıklamanızı 150-160 karakter civarında tutmalısınız.
4. URL Optimizasyonu
Bir sitede tüm içerikler, görseller ve hatta başlıklar optimize edilir de URL’ler edilmez mi hiç! Düzgün bir yapıya sahip URL şablonunuz olmalı ve ona sadık kalmalısınız.
URL optimizasyonunu nasıl yaparım?
- URL’inizin çok uzun olmaması gerekir. 5-6 kelimeden oluşan bir URL idealdir.
- Yazının içeriğinde de sıkça kullandığınız keyword’ü URL’de mutlaka geçirmelisiniz.
- Gereksiz kelimeler eklememelisiniz.
- Gereksiz sayılar eklememelisiniz.
- Cümle kurmamalısınız.
Bu dört maddede ustalaştıktan, her yazıda otomatik olarak bunlara dikkat etmeye başladıktan sonra artık başlangıç seviyesinde değilsiniz demektir. Bloggerlar İçin SEO 101’i geçmenin vakti gelmiş, araştırmaya devam 🙂