Aşağıdaki yapı, bazen birbiriyle iç içe geçiyor da olsa genel olarak sektörün aktörlerini özetleyen tablo olarak düşünülebilir. Benim radarımda ise yepyeni yüzler var! Bu aktörlerin hepsine taş çıkaran, onlar kadar ortada olmayan ve belki de potansiyellerini yeni gördüğümüz aktörler…
Reklamverenler: Ürün ve hizmetlerini satmak ya da farkındalık yaratmak için hedefledikleri kitleye mesaj ulaştırmak isteyen işletmeler.
Reklam Ajansları: Reklamverenlerin ulaştırmak istedikleri mesajları, hedefledikleri kitleyle buluşturmak için çalışanlar.
Yayıncılar: Tüketicilere içerik sunan, reklamveren mesajlarını ileten ya da iletilmesi için kendi bünyelerinde yer ayıran işletmelerdir.
Destekleyiciler: Araştırma şirketleri, yapımcılar, matbaa gibi aklınıza gelen tüm birimlerdir.
Beşinci Aktör: Arka Kapı
Dört ayaklı ve dengeli bu sistemde beşinci olmak için bir çabası olmayan ama yayıncılardan aldığı yükle sisteme bir şekilde destek olan aktörler var hayatımızda artık. Yayıncı olmayan ama yayın amacıyla kullanılan, reklamverenlerin “media-first” sıfatıyla tanıyıp sevdikleri, reklam ajanslarının “user-experience” ve “akıllı hedefleme” gibi kelimelerle allayıp pulladıkları bu işletmeler aslında gizli birer arka kapı.
Hedef kitlenin olduğu odaya giderken, koridora çıkıp bir sürü reklamverene selam verip, itiş kakış bir rekabetle ve namını çok sık duyduğunuz “banner blindness” gibi sıkıcı yüzleri görmeden, “ad blocker” kardeşleriniz sizi koridordan yaka paça atmadan, bir arka kapıdan geçiyorsunuz. Harika değil de ne?
Yaratıcılıktan bahsediyorum. Küçük bütçelerden ve büyük etkilerden, ilham veren işlerden bahsediyorum. Yayıncı olmayan ama hedef kitleyi barındıran yerleri bulup, akla gelmeyen, güzel işler yapan insanları seviyorum. Özellikle genç hedef kitlede çok anlamlı sonuçlar doğuran bu işleri bol bol duymak, görmek istiyorum önümüzdeki yıllarda da. Şimdi de izninizle örneklere geçiyorum 🙂
Yataş – Tinder Kampanyası
Bir yatak markasının genç hedef kitleye ulaşmak için yapabileceği en yaratcıcı, en şaşırtıcı kampanya Yataş’ın Tinder kampanyası oldu bence. Tinder’da açtığı hesap üzerinden “Yatakta çok iyiyim.”, “Bu gece beraber uyumak ister misin?” gibi cümlelerden oluşan profil fotoğraflarıyla çığır açan Yataş’a dev alkış!
Alternatif mecra kullanımında çağ açan Yataş, medya satın alması yapmasına gerek kalmayan, WOM etkisi yüksek bir işe imza attı. Tinder yayıncı mıydı? Hayır. Tinder, genç hedef kitlenin yatak odasına açılan arka kapıydı.
Dimes – Whatsapp Kampanyası
Geçtiğimiz yıl Can Bonomo ile kapsamlı bir iş birliğine imza atan Dimes, eğlenceli ve farklı bir yöntem geliştirerek hedef kitlesiyle samimi bir ilişki kurdu. Dimes ile iş birliği içinde özel bir konser yapan Can Bonomo, “Konsere katılmak için bize Whatsapp’tan yaz, fotoğraf ya da video gönder. Belki konserin gizli yerini ve özel davetiyeyi göndereceğimiz 30 şanslı kişiden biri olursun.” dedi ve takipçilerini Dimes ile Whatsapp üzerinde buluşturdu.
Whatsapp bir yayıncı mıydı? Dimes’in sim kart dışında bir maliyeti var mıydı? Hayır. Hayır.
Yeni örneklerle karşılaştıkça buraya ekliyor olacağım. Aklınıza gelen, “burada olmalı” dediğiniz projeleri paylaşırsanız harika olur!